Turistično društvo Selnica ob Dravi - v zrcalu Drave in bogate narave

17. Praznik jabolk s kronanjem kraljice in otvoritev Jabolčne poti

17. Praznik jabolk s kronanjem kraljice in otvoritev Jabolčne poti

Objavljeno 6. 10. 2013

Letošnji svetovni dan turizma smo obeležili z dvema evropskima projektoma in sicer Projekt Praznik jabolk s kronanjem kraljice in Projekt Sadjarska učna pot za kolesarje in pohodnike ali na kratko Jabolčna pot. Oba projekta sta sofinancirana s sredstvi iz Evropskega sklada za razvoj podeželja.

Praznik jabolk, ki se je pričel v petek,  27. 9. 2013, smo pripravili člani Turističnega društva Selnica ob Dravi. V Salonu kuhinj smo odprli razstavo sadja in starega kmečkega orodja. Sadje in izdelke iz sadja so prispevali selniški sadjarji, staro kmečko orodje pa so prispevali ljubiteljski zbiralci starin. Vso razstavo so popestrili še likovni umetniki in osnovnošolski otroci s svojimi slikami na temo jabolk. Po razstavi smo se udeležili še okrogle mize, katero je pripravila Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, zavod Maribor, na temo Trženje kmetijskih pridelkov. Petkov večer so zaključili mladi in mladi po srcu z zabavo Apple party v vaški kavarni.

Soboto smo pričeli tako kot vsako soboto v letu in sicer s tržnico, le da smo dogajanje prestavili na prireditveni prostor pred bivšim Ferotermom. Našim stalnim branjevkam so se pridružili še številni gostje iz bližnje in širše okolice. Dogajanje smo popestrili z otroškimi delavnicami, otroškim jabolčnim tekom in z mladim ansamblom, ki nas je skušal ogreti na ta deževen dan. Popoldanski čas smo zapolnili s »Frajtonarji«, z mimohodom bernskih planšarjev, z nastopi osnovnošolcev, z ocenjevanjem naj izdelka iz jabolk ( to je bil letos jabolčni liker od gospe Lucije Grahor), razdelili pa smo tudi 40m dolg jabolčni štrudl, ki so ga pripravile naše pridne gospodinje. Dogajanje je doseglo vrhunec s sprevodom radeljskih avtomobilistov – oldtimerjev, ki so pripeljali novo kraljico jabolk, Kajo Grušovnik, od katere pričakujemo, da bo z dostojanstvom ponesla dobro ime našega društva in občine Selnica ne samo preko meja občine temveč tudi preko meja naše države. Večer smo zaključili z zabavnim druženjem z ansamblom Nasmeh, ob njegovih zvokih sta se zavrteli tako bivša kot nova kraljica z domačini in tudi z gosti kamperji, kateri so se v Selnico pripeljali s svojimi avtodomi iz vse Slovenije.

V nedeljo, 29. 9. 2013, smo se prebudili v jesensko obarvano jutro z neprijetnim rosenjem, vendar nas to ni oviralo, da zapolnimo še ta zadnji dan našega praznika. Z novo Kraljico jabolk smo se udeležili jutranje maše, nakar smo se skupno z gospodinjami iz Aktiva podeželskih žena in deklet Selnica ob Dravi, katere so se predstavile v novih oblačilih, udeležili otvoritve prve in do zdaj edine učne poti, vezane na sadjarsko temo v Sloveniji. Jabolčno pot kot skrajšano imenujemo Sadjarsko učno pot za kolesarje in pohodnike smo uredili na 5km javne poti in jo opremili z učnimi točkami, ki vsebujejo informacijske table z zanimivo učno vsebino. Utrujene noge pa si lahko odpočijete na prostorih, ki so opremljeni s klopmi, mizami, stojali za kolesa, s pitniki za vodo in koši za smeti (za katere moramo omeniti, da so opremljeni tudi z vrečkami za pasje iztrebke in upamo, da se jih bodo sprehajalci svojih ljubljenčkov tudi posluževali). Na eni zmed točk je postavljen kozolec, v katerem je pripravljena muzejska zbirka priprav za stiskanje sadja in starega orodja, ki je bilo potrebno za pripravo dobrega jabolčnika.

Nosilec projekta Jabolčna pot je Občina Selnica ob Dravi, partnerji v projektu pa so poleg turističnega društva še KGZS, zavod MB, ki je pripravil strokovni del in vsebino učne poti, ter CB klub – tekaška sekcija, ki je prispeval organizacijo in izvedbo jabolčnega teka. Po končanem ogledu Jabolčne poti smo se okrepčali pod kozolcem, kjer so nam kuhali po starem. Gospodinje iz Aktiva podeželskih žena in deklet so pripravile telečjo obaro s cmoki po starem receptu njihovih babic. Gospodinje z Gradišča so nam pripravile okusen bograč, imeli pa smo tudi goste iz Velenja in sicer iz Turističnega društva Šalek, ki so se nam predstavili s šaleškim piskrom – sami ga imenujejo drugače. Tudi naše društvo je zastopal moški, njegov golaž smo poimenovali kobanski golaž a la france. Recept zanj je kuharjeva skrivnost, mi smo lahko bili le lupilci zelenjave. Še dobro, da je bilo poskrbljeno tudi za tekoče zadeve s strani bara Črpalka, saj so bile jedi prijetno začinjene. Za dobro voljo, kljub dežju, pa je poskrbel še ansambel Lovrenških 6.

Jabolčno pot si torej lahko ogledate peš ali s kolesi, ki si jih lahko tudi izposodite.  Več informacij dobite na Občini Selnica ob Dravi tel.: 02 673 02 09 ali pri Turističnem društvu Selnica ob Dravi mob.: 051 63 23 10.

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo vsem, ki so kakor koli sodelovali pri nastajanju in izvajanju obeh projektov. Vas je preveč za naštevanje in zato se bojimo, da bi pri tem kogar koli izpustili. Zato vsem še enkrat iskrena hvala. S svojim delom ste še enkrat dokazali, da lahko s složnostjo ustvarimo velika dejanja.