Turistično društvo Selnica ob Dravi - v zrcalu Drave in bogate narave

Novice

Strokovna ekskurzija, junij, 2021

Objavljeno 6. 6. 2021

Graščaki obiščejo reko ljubezni in deželico sonca in grozdja

Predviden program: 26. junij 2021

Odhod avtobusa ob 06:00 iz Selnice ob Dravi (pri bivšem Ferrotermu) ….. Vožnja proti Dolenjski. Dolenjski dajejo pečat reka Krka, lepo obdelani vinogradi, številne cerkvice na hribčkih in gradovi. Teh je bilo v 15. stoletju v tej dolini najmanj 65. Mnogo od njih je propadlo, veliko jih je bilo uničenih v 2. svetovni vojni. Našo pot bomo nadaljevali pri izviru reke Krke, 111 km dolge kraške lepotice. Reka izvira v Krški jami, iz katere ob močnem deževju silovito bruha voda. V jamo ne bomo vstopili, se bo pa lepo videla struga Krke.  Na sprehodu boste videli prizorišče snemanja priljubljene serije Reka ljubezni.

Kratka vožnja v Žužemberk. Žužemberk se nahaja v Suhi krajini na Dolenjskem. Obšli so ga Turki in kmečki puntarji, nikjer pa ni zapisano da bi ga zavzeli ali pa kdaj napadli. Med drugo svetovno vojno se je uveljavil kot trdnjava, v njem so bili nastanjeni ene od okupatorskih postojank. Partizani so okupatorje pregnali, ne da bi grad utrpel kakšne poškodbe ali škodo. Uničen je bil zaradi zanemarjenosti in ves opustel. Skoraj pravljična podoba ter romantična je še danes zelo vabljiva ter prevzemajoča. Spada med kulturne znamenitosti v Sloveniji. Grad Žužemberk spada med naše bolj mlajše, čeprav še vedno spada med srednjeveške in romanske gradove. Sledi voden ogled gradu, pokušina vina in okrepčilo s pogačo.

Od gradu se bomo z avtobusom povzpeli do cerkve svetega Mohorja in Fortunata, ki ima dva oltarja in križev pot ter 35-registrske baročne orgle, blagoslovljene leta 2005. V cerkvi so ustvarjali različni umetniki, kot so Tone Perko, Maša in Nikolaj Mašuk, Miha Legan – domači rezbar.

Odhod v Novo Mesto na kosilo in druženje.

Sledi vožnja do Otočca in prosto za sprehod okoli jezera. Vožnja proti domu z vmesnimi postanki. Predviden prihod med 20.00 in 21.00.

Število plačanih potnikov Cena aranžmaja
40 potnikov in več 52,00

Organizacija in izvedba: TA Midea, Midea – prevozi, Pušnik Jože s.p. Šober 50, 2354 Bresternica. PE Cesta v Rošpoh 22, 2351 Kamnica. Splošni pogoji na www.ta-midea.si. Ta Midea si pridržuje pravico do sprememb v vrstnem redu ogledov. Prijave 051 388 465, Brigita.

Cena zajema: vse oglede po programu, vstopnino in vodenje v gradu Žužemberk, vključena degustacija vina in pogača,  voden ogled cerkve Sv. Mohorja in Fortunata, kosilo, cestnine, parkirnine, zavarovanje.

Turistična agencija Midea, Midea – prevozi, Pušnik Jože s.p. lahko v programu določi dve ceni aranžmaja, ki sta odvisni od dejanskega števila prijavljenih potnikov. Prav tako si TA Midea pridržuje pravico do sprememb v urniku in vrstnem redu ogledov.

Prijave in vplačila: Vladimir Sabolek GSM :041 928 277 in Ivanka Frešer GSM: 051 632 310. Cena: 52,00 EUR