Ajdovi žganci po babičino
Objavljeno 21. 2. 2015Eno izmed sobot na tržnici selniških dobrot sta ob kramljanju g. Janez Urbas (Ekološka kmetija Urbas in biotrgovina Kobanara) in ponudnik ekološke zelenjave g. Janez Polenšak (ekološka kmetija Polenšak) iz Sv. Ane, ki sta sicer redna gosta tržnice, dala pobudo, da bi na tržnici mleli ekološko pridelano ajdovo moko in iz sveže polnozrnate ajdove moke kuhali prave ajdove žgance, kot so jo kuhale naše babice.
Ker se na tržnici srečujejo ljudje dobre volje, so za sodelovanje takoj bile pripravljene branjevke ga. Marica Maček in Antonija Fašnik.
Predsednica TD Selnica ob Dravi Ivanka Frešer jih je takoj prijela za besedo in takoj skoordinirala vse potrebno. Pri kmetiji Košan in Gradišnik si je izposodila “plehnate krožnike”, lesene žlice in vse potrebno za kuhanje ajdovih žgancev.
V soboto, 21. februarja, so branjevke prinesle s seboj “zaseko”, mleko, gorilnike, posodo, g. Polenšak je prinesel ročen lesen mlin za mletje žit, družina Breznik je pripravila dodatne mize, priskrbela elektriko, za dobro voljo pa nam je Aljaž Breznik skuhal še kavo!
Obiskovalci so bili nad svežimi, okusnimi ajdovimi žganci navdušeni! Nekaterim je bila še posebej všeč kombinacija ajdovih žgancev, mleka in “zaseke”.
Ajdove žgance sta sproti kuhali ga. Antonija Fašnik in ga. Marica Maček. Ga. Marica je tudi rade volje svetovala gospodinjam in obiskovalcem, kako skuhati najboljše ajdove žgance. Med kuho pa je celo morala odložiti jakno, čeprav ni bilo preveč toplo, saj je mešanje ajdovih žgancev med kuho fizično naporno delo.
ajdovi žganci so skuhani

Na selniški tržnici smo mleli ajdo in iz sveže ajdove moke kuhali prave ajdove žgance, kot so to delale naše babice. Včasih so jih v naših krajih ponudili tudi z moštom (jabolčno vino). Mi smo si jih privoščili z mlekom in zaseko. Njami!
gospodinjski ročni mlin za žito
sveže mleta polnozrnata ajdova moka
obiskovalcem so ajdovi žganci teknili
seveda je bila tudi klasična ponudba (domači rezanci, mesnine, domač kruh)
ekološka zelenjava kmetije Polenšak, ekološki izdelki bio trgovine Konabara
tržnica je bila živa in pisana
k čisti ajdovi moki primešamo malo pšeničnega zdroba ali ostre moke
Ga. Vera Pajek in Ivanka Frešer v oblačilih TD Selnica ob Dravi, ki jih je izdelalo podjetje Soven d.o.o.
ajdova moka se kuha v kepi v slanem kropu kakšnih 20-30 minut
kepa ajdove moke se s kuhalnico predre na sredini, da prodre krop tudi v sredino kepe
stopimo zaseko ali drugo maščobo
odlijemo odvečno vodo, vendar si jo nekaj prihranimo, če bi bili žganci presuhi
dodamo toplo maščobo
s kuhalnico predremo kepo in pričnemo z mešanjem.
Ga. Marica Maček se je tukaj sklela, saj gre v resnici za naporno fizično delo
ko so žganci dobro premešani, morajo “odležati”- počivati
obiskala nas je tudi BK TV http://www.lokalec.si/novice/ajdovi-zganci-prvic-na-selniski-trznici/
med tem, ko so žganci počivali, smo si lahko pogledali še ostalo ponudbo
domače mesnine, kruh, rezance
med in izdelke iz medu čebelarstva Rečnik iz Činžata, ki je stalen gost tržnice
ekološke izdelke iz bio trgovine Kobanara in ekološko zelenjavo kmetije Polenšak iz Sv. Ane
ko žganci odležijo, jih nastrgamo v servirno posodo. Lahko jih še dodatno zabelimo z maščobo
hitro smo jih pojedli. Ga. Marica pa jih je kuhala sproti kar trikrat! Bili so res okusni!