Turistično društvo Selnica ob Dravi - v zrcalu Drave in bogate narave

Ajdovi žganci po babičino

Ajdovi žganci po babičino

Objavljeno 21. 2. 2015

Eno izmed sobot na tržnici selniških dobrot sta ob kramljanju g. Janez Urbas (Ekološka kmetija Urbas in biotrgovina Kobanara) in ponudnik ekološke zelenjave g. Janez Polenšak (ekološka kmetija Polenšak) iz Sv. Ane, ki sta sicer redna gosta tržnice, dala pobudo, da bi na tržnici mleli ekološko pridelano ajdovo moko in iz sveže polnozrnate ajdove moke kuhali prave ajdove žgance, kot so jo kuhale naše babice.

Ker se na tržnici srečujejo ljudje dobre volje, so za sodelovanje takoj  bile pripravljene branjevke ga. Marica Maček in Antonija Fašnik.

Predsednica TD Selnica ob Dravi Ivanka Frešer jih je takoj prijela za besedo in takoj skoordinirala  vse potrebno. Pri kmetiji Košan in Gradišnik si je izposodila “plehnate krožnike”, lesene žlice in vse potrebno za kuhanje ajdovih žgancev.

V soboto, 21. februarja, so branjevke prinesle s seboj “zaseko”, mleko, gorilnike, posodo, g. Polenšak je prinesel ročen lesen mlin za mletje žit, družina Breznik je pripravila dodatne mize, priskrbela elektriko, za dobro voljo pa nam je Aljaž Breznik skuhal še kavo!

Obiskovalci so bili nad svežimi, okusnimi ajdovimi žganci navdušeni! Nekaterim je bila še posebej všeč kombinacija ajdovih žgancev, mleka in “zaseke”.

Ajdove žgance sta sproti kuhali ga. Antonija Fašnik in ga. Marica Maček. Ga. Marica je tudi rade volje svetovala gospodinjam in obiskovalcem, kako skuhati najboljše ajdove žgance. Med kuho pa je celo morala odložiti jakno, čeprav ni bilo preveč toplo, saj je mešanje ajdovih žgancev med kuho fizično naporno delo.

20150221_080528

 

ajdovi žganci so skuhani

 

Na selniški tržnici smo mleli ajdo in iz sveže ajdove moke kuhali prave ajdove žgance, kot so to delale naše babice. Včasih so jih v naših krajih ponudili tudi z moštom (jabolčno vino). Mi smo si jih privoščili z mlekom in zaseko. Njami!

Na selniški tržnici smo mleli ajdo in iz sveže ajdove moke kuhali prave ajdove žgance, kot so to delale naše babice. Včasih so jih v naših krajih ponudili tudi z moštom (jabolčno vino). Mi smo si jih privoščili z mlekom in zaseko. Njami!

 

20150221_080555

gospodinjski ročni mlin za žito

20150221_080607 sveže mleta polnozrnata ajdova moka

20150221_081205

obiskovalcem so ajdovi žganci teknili

20150221_081218 20150221_081753

seveda je bila tudi klasična ponudba (domači rezanci, mesnine, domač kruh)

20150221_081802 20150221_081810

ekološka zelenjava kmetije Polenšak, ekološki izdelki bio trgovine Konabara

20150221_082125

tržnica je bila živa in pisana

20150221_082946

k čisti ajdovi moki primešamo malo pšeničnega zdroba ali ostre moke

20150221_082957 20150221_084318

Ga. Vera Pajek in Ivanka Frešer v oblačilih TD Selnica ob Dravi, ki jih je izdelalo podjetje Soven d.o.o.

20150221_084326 20150221_084335

ajdova moka se kuha v kepi v slanem kropu kakšnih 20-30 minut

20150221_084442

kepa ajdove moke se s kuhalnico predre na sredini, da prodre krop tudi v sredino kepe

20150221_084728 20150221_084804

stopimo zaseko ali drugo maščobo

20150221_084829 20150221_084848

odlijemo odvečno vodo, vendar si jo nekaj prihranimo, če bi bili žganci presuhi

20150221_084853

dodamo toplo maščobo

20150221_084913 20150221_084917

s kuhalnico predremo kepo in pričnemo z mešanjem.

Ga. Marica Maček se je tukaj sklela, saj gre v resnici za naporno fizično delo

20150221_084930 20150221_085003 20150221_085058 20150221_085102

ko so žganci dobro premešani, morajo “odležati”- počivati

20150221_085239

obiskala nas je tudi BK TV  http://www.lokalec.si/novice/ajdovi-zganci-prvic-na-selniski-trznici/

20150221_091207

med tem, ko so žganci počivali, smo si lahko pogledali še ostalo ponudbo20150221_091300

domače mesnine, kruh, rezance

20150221_091308 20150221_091319

med in izdelke iz medu čebelarstva Rečnik iz Činžata, ki je stalen gost tržnice

20150221_091328

ekološke izdelke iz bio trgovine Kobanara in ekološko zelenjavo kmetije Polenšak iz Sv. Ane

20150221_091335 20150221_091404 20150221_095540

ko žganci odležijo, jih nastrgamo v servirno posodo. Lahko jih še dodatno zabelimo z maščobo

20150221_095545 20150221_095549

hitro smo jih pojedli. Ga. Marica pa jih je kuhala sproti kar trikrat! Bili so res okusni!