Turistično društvo Selnica ob Dravi - v zrcalu Drave in bogate narave

Praznik jabolk s kronanjem Kraljice jabolk 2015

Praznik jabolk s kronanjem Kraljice jabolk 2015

Objavljeno 28. 9. 2015

Že tradicionalno pripravimo konec meseca septembra, vsaki dve leti, Praznik jabolk s kronanjem nove Kraljice jabolk z dveletnim mandatom. V letu 2015 smo se odločili, da izberemo najboljši  jabolčni mošt, sok in kis, izberemo najboljše otroške risbice, se veselimo in degustiramo lokalne dobrote. 8. Praznik jabolk s kronanjem 10. Kraljice jabolk smo pripravili skupaj s TZS. Naši partnerji v tem projektu so bili: Občina Selnica ob Dravi, JSKD enota Ruše, Kmetijska zadruga Selnica ob Dravi, KGZ Zavod Maribor, podjetje Soven Selnica ob Dravi, Osnovna šola Selnica ob Dravi in Vrablova domačija iz Selnice ob Dravi.

Tako smo lahko obiskali razstavo jabolk – starih, novih in odpornih sort -, izdelkov iz jabolk, cvetja, cvetličnih jesenskih aranžmajev, starih ročnih del – kulturna dediščina (IDA KOTNIK), otroških risb in risb iz natečaja na temo »Jabolko« in likovne sekcije KD Pavza in likovne sekcije KUD Bistrica ob Dravi,  za razstavo selniških dobrot pa so poskrbele članice Društva podeželskih žena in deklet Selnica ob Dravi

Otroci so sodelovali na kreativnih delavnicah KGZ – Zavod Maribor in podjetja Soven, d.o.o. ter na 3. Otroškem jabolčnem teku.

Uživali smo v kulturnem programu selniških otrok in nastopu frajtonarjev.

V knjižnici so nam pripravili razstavo: JABOLKO-SIMBOL LJUBEZNI IN ŽIVLJENSKE MOČI

Osrednji dogodek tridnevnega praznovanja pa je bilo kronanje  Kraljice jabolk. Nova Kraljica jabolk z dveletnim mandatom je TAJA GRIL, 23 letna absolventka dodiplomskega študija prava iz Janževe gore, ki je pred kronanjem sprejela PRAVILA TD Selnica ob Dravi. Obleko ji je sešila Cirila Gosak, ki je že šivala obleko 1. Kraljice jabolk, za čudovito frizuro in nakit, pa je poskrbela in donirala METULJNICA Zvezdana Tomšič.

Kronanje kraljice jabolk je spremljal bogat kulturni program, na katerem so sodelovali Godba Ruše, Mažoretni in twirling klub Ruše, KUD Gradišče na Kozjaku s Pepekovo Hanziko, Tamburaši KUD Bistrica ob Dravi, člani Društva oldtimer iz Radelj ob Dravi in

Obrtniški pevski zbor KD Pavza. Sledilo je rajanje pozno v noč z ansamblom Hopla.

Na stojnicah pred Hramom kulture Arnold Tovornik smo degustirali in spoznavali izdelke rokodelcev ter ponudbo lokalnih in drugih  pridelovalcev in predelovalcev.

Lokalna Turistična vodnica, ga. Urška Breznik, je popeljala goste iz Hortikulturnega društva Maribor na ogled »Čevljarske zbirke« TD, ki nam jo je poklonila družina Hodnik, obiskali so podjetje Soven, d.o.o, se ustavili pred in v Hramu kulture Arnold Tovornik in svoj obisk končali v eni najstarejših vinskih kleti Vina Breznik.

Pod strokovnim vodstvom smo si lahko ogledali botanični park Viltuš, kjer nas je obiskal g. Slavič, upravljalec gradu Fala, drugi pa so se odpravili k maši  z novo Kraljico jabolk v cerkev Sv. Janeza Krstnika na Janževi gori, kjer so člani in članice KUD Arnold Tovornik poskrbeli za pevski vložek.  Tisti aktivnejši pa so lahko sodelovali na 5. Jabolčnem teku ali pa se udeležili nordijske hoje.

V sklopu Praznika jabolk so potekala tudi Odprta dvorišča Črešnjevec ob Dravi v organizaciji Društva podeželskih žena in deklet Selnica ob Dravi.

Zakaj PRAZNIK JABOLK S KRONANJEM KRALJICE JABOLK?

Jabolko je v grbu občine, edini v Sloveniji imamo Kraljico jabolk s tem nazivom in edini v Sloveniji imamo Jabolčno pot. Skratka, jabolko je povsod, zato ga spoštujmo in uživajmo.

 

Besedilo:  Ivanka Frešer

 

Foto: BK TV

praznik-jabolk-2015-54-640x426