Setev ajde
Objavljeno 11. 7. 2014POSEJALI SMO »A J D O«
V TD Selnica ob Dravi smo tudi letos posejali »AJDO« na koščku zemlje ob potočku, ki se vije skozi Selnico. Kaže, da je bilo seme dobro in je na polju množično vzklilo.
»AJDA« spada med žita, kamor spada večina ostalih žit. Ta kultura je že od nekdaj globoko zarezana v zavest slovenskega naroda, o kateri tudi poje slovenska narodna pesem: »Po Koroškem, po Kranjskem že AJDA zori … »
Pri AJDI uporabljamo predvsem njena semena, iz katerih ob luščenju dobimo AJDOVO kašo, z mletjem pa AJDOVO moko. Kašo uživamo kot prikuho, moko pa uporabljamo za AJDOVE žgance, kruh in štruklje.
AJDO že dalj časa uporabljamo v ljudskem zdravilstvu. Le ta ne vsebuje glutena, zato jo lahko uživajo tudi bolniki s celiakijo.
Vesele bodo tudi naše ČEBELE!
Prispevek pripravila in ga zapisala, Zdenka GRADIŠNIK
naš posevek ajde
ajdova kaša
ajdino seme
ajdovi žganci